Yıpranma payı konusunu 4 sene önce kimsenin gündeminde yokken Sağlık-Sen’in talep ettiğini belirten Metin Memiş, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın sendikamızın Anneler, Ebeler ve Hemşireler Günü programına katılarak sağlık çalışanlarına 5 yıla 1 yıl yıpranma payı sözü verdiğini hatırlattı. Yıpranma payının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna 6 yıla 1 yıla şeklinde geldiğini ifade eden Memiş, komisyona bizzat katıldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz verdiği gibi yıpranma payının 5 yıla 1 yıl çıkması için görüş bildirdiğini belirtti.
Yıpranma payının detaylarıyla birlikte tartışılması gerektiğini söyleyen Memiş, sağlık çalışanlarının 4 sene yıpranma payını beklediğini ve hakkaniyetli bir şekilde çıkması için beklemeye de razı olduklarını vurguladı. Yıpranma payının geriye dönük olmasına Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığının karşı çıktığını vurgulayan Metin Memiş sözlerine şu şekilde devam etti: “24 Haziran sonrası yeni bir Türkiye’ye uyandık, bu dönemde artık bürokratik oligarşi olamaması lazım. Siyasi iradenin hâkimiyeti daha önde olması lazım. Bu gün yıpranma payı geriye dönük işlemeyeceğiyle alakalı bir durum söz konusu. 2002 yılından sonra hastaneler yenilendi ve daha nitelikli hale getirildi. Sağlık çalışanlarının da hizmet sunduğu alanlar kaliteli hale geldi. Sağlık çalışanları 2002’den önceki kötü ortamlarda sağlık hizmeti verdiler, bu dönemden önce çalışan sağlık çalışanlarımız uzaydan gelmedi. Yıpranma payı veriliyorsa mutlaka geçmişe dönük olarak tüm sağlık çalışanlarına verilmesi gerekir. 2016 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte milletvekillerinin ve gazetecilerin yıpranma payı 2008 yılından itibaren geçerli olmak kaydıyla verildi. Bu karar bizim için bir emsaldir, yıpranma payı tamamı geçmişe dönük verilmeli. Hiç olmazsa 2008 yılından itibaren yapılmalı, bu da olmaz derlerse Cumhurbaşkanımızın söz verdiği tarihten itibaren verilmesini talep ediyoruz.”
Hekimlerin emekli maaşlarına yapılacak düzenlemeyi önemsediklerini söyleyen Memiş, sadece hekimlerin değil, bütün sağlık çalışanlarının emekli maaşının düşük olduğunu ifade etti. Bütün sağlık çalışanlarının emekli maaşlarının artırılması gerektiğini ifade eden Memiş, bunun için yapılması gerekenlerden birinin de ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması olduğunu kaydetti. Memiş ayrıca, 3600 Ek göstergenin, bütün sağlık çalışanlarına verilmesinin de emekli maaşlarının artışına etki edeceğini dile getirdi. Tüm sağlık çalışanlarının emekli maaşlarının artırılmasına yönelik taleplerinin takipçisi olduklarını da belirten Memiş, “Kanser cerrahisi ve organ nakli gibi özellikli tıbbi hizmetler veren hekimlerin döner sermaye katkı paylarının tavanlarında yükseltmeye gidilecek olması da memnuniyet vericidir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus, bu artış için gerekli kaynağın döner sermaye gelirlerinden oluşan havuz yerine dışarıdan bir sübvansiyonla desteklenmesi olmalıdır” dedi. Metin Memiş, 3600 ek göstergenin de bir an önce hayata geçmesi, sağlıkta ek istihdamlar yapılarak çalışanların yükünün azaltılması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılarak emeklilikte yaşanan düşük maaş mağduriyetinin giderilmesi, 2014 yılı sonrasında ön lisans mezunu olanların da lisans tamamlama hakkından faydalanması ve tüm sözleşmelilerin kadroya alınması gerektiğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2018, 13:18
Alın kazanimizi sizin olsun benim bir işime yaramıyor 4 yıldır oyaladınız Geçmiş e dönük olarak verilmeyince ne kazanımından bahsediyorsunuz sayın başkan iktidar sendikasiniz hiç bir gücünüz yok bikdiklerini yaptılar sizin istediğiniz hiç bir düzeltme olması siz kazanımdan bahsediyorsunuz kendinizi kandira bilirsiniz ama biz kanmıyoruz hiç olmazsa mahkeme ile Geçmişe dönük kazanabilmelermiyiz bunu takip edin tabi mahkemeler böyle bir hakkı vermeye cesaret edebilir mu sizler böyle birseye cesaret edebilirmisiniz bilmem herşey danışıklı dövüş